Terug naar alle inspiratie

“Ik kan met volledige overtuiging zeggen: de training was super!”

“Ik kan met volledige overtuiging zeggen: de training was super!”

Léon van der Weiden • Isala Ziekenhuis

Als senior adviseur opleidingen, sinds 30 jaar actief als opleider binnen algemene ziekenhuizen, had ik mijn vooroordeel over de Lean Leiderschap training. Mijn opleiding stamt uit de vorige eeuw, toen er nog zonder winstoogmerk werd opgeleid. Gedegen en compleet, geld en tijd speelden geen rol. Had een beeld over Lean dat ’t een hype is.. dus je kunt wel stellen dat ik enigszins sceptisch tot positief kritisch naar Doorn reed.

Na 3x twee dagen een training te hebben gehad van de LCG, trainers Marco en Dorrit, kan ik met volledige overtuiging en eerlijkheid zeggen: Het was super! Als je de kans krijgt..DOEN!

Leon

Verrassend, verfrissend en met veel energie, vakkundigheid, persoonlijke aandacht en leuke afwisselende werkvormen gebracht. Als een cadeautje heb ik het ervaren. Zowel inhoudelijk als de vorm waarin het geheel werd gegoten, het klopt allemaal. Over de werkvorm; als opleider heb ik er van genoten en ideeën opgedaan. Inhoudelijk, de insteek uit het bedrijfsleven is zeer goed toepasbaar binnen een ziekenhuis. Tenslotte wordt daar de laatste decennia (1984 invoering ‘budgettering’) de bedrijfsmatige inhaalslag gemaakt. Het ziekenhuis waar ik werk is volop bezig met de invoering en ik zie in de praktijk absoluut resultaat.

De bedrijfsmatige inhaalslag van de ziekenhuizen heeft in het begin geleid tot een bovenmatige aandacht, zo niet fixatie op het beheersen van de kosten. Hierdoor is de aandacht voor de kwaliteit en de patiënt achterop geraakt. Operationeel leidinggevenden werden als het ware ‘naar boven gezogen’ de organisatie in. Minder of nauwelijks aanwezig op de werkvloer en hard bezig met cijfers kloppend te krijgen voor de manager en directeur.

Meer weten over onze veranderaanpak?

naar de LCG werkwijze

Oprecht gelukkig en warm werd ik toen ik hoorde over ‘dienend leiderschap’ en 80% Gemba (werkvloer). Dat sloot volledig aan bij mijn zorgen over de ontwikkeling van de afgelopen jaren. De geluiden vanuit het middenkader die het gevoel had dat de realiteit hun uit de vingers glipte. Er was niet over te praten en nu een theorie die dit bevestigt!

Natuurlijk begrijp ik ook wel dat dit niet zo maar in één klap bereikt kan worden, maar in ons ziekenhuis is wel gezegd dat alle leidinggevenden in ieder geval tussen 08.00 en 10.00 uur aanwezig zijn op de werkvloer. Wat een ommekeer! Het is dus mogelijk, (maar ook noodzakelijk) voor ziekenhuizen als je het maar grootschalig en langdurig invoert.

Een passage uit Lean voor Dummies:

“Als mensen ‘het waarom’ begrijpen achter ‘het hoe’ zijn zij in staat onafhankelijk te handelen en initiatief te nemen. Voor het creëren van een Lean-cultuur moet echt iedere persoon in een organisatie zich volledig inzetten voor constante verbetering. Als mensen de principes achter de gereedschappen begrijpen, kunnen zij de gereedschappen toepassen op hun unieke problemen. Een succesvolle verbetering wordt gevolgd door de volgende, nét iets anders en dan weer de volgende, ook weer anders. Dit leidt tot een stroom van innovatie, enthousiasme en inzet tot een nooit eindigende reis.”

Mijn zeer gewaardeerde leraar zei: “het kenmerk van een professional is het streven naar een maximaal effect van handelen.”

Leon

Zo werken twee tijdsbeelden samen, de begrippen van toen en nu aanvullend en verdiepend op een wijze en in een taal die voor iedereen begrijpend en logisch is. Dat als alle medewerkers hierin meegenomen worden en dit deel gaat uitmaken van de visie van de organisatie staat voor mij het succes als een paal boven water.

LCG is een zeer professionele organisatie waar ik heel veel vertrouwen in heb gekregen voor de ziekenhuizen van nu en in de toekomst. Ik ben erg blij dat ik dit heb mogen mee maken met de trainers Dorrit en Marco. Jullie zijn echt super!

….en wat die wijn betreft, of ’t nu een oude of een nieuwe zak is waar de wijn uit komt.. Laat ’t je smaken, proost!

Is de Lean Leiderschap ook iets voor jou?