Terug naar alle inspiratie

Na het behalen van je Lean Green Belt verder met je Black Belt. Waarom?

Na het behalen van je Lean Green Belt verder met je Black Belt. Waarom?

Lonneke van Vugt, oud deelnemer Black Belt opleiding: Ik werkte bij een organisatie waar consultants van LCG al begeleiding boden op het gebied van continu verbeteren en Lean. Na mijn Green Belt opleiding heb ik veel coaching en begeleiding gehad van een aantal van die consultants. Hierdoor kwam ik in aanraking met de verdiepende onderwerpen die tijdens de Black Belt opleiding aan de orde komen. Het daadwerkelijk volgen van die opleiding was voor mij dus een logische stap. Door de ervaring die ik al had opgedaan onder begeleiding van LCG, herkende ik veel van de theorie in de Black Belt opleiding, daardoor lukte het me snel om het geleerde weer terug te brengen naar de praktijk.

Wat voegt een Black Belt opleiding toe?

Het fijne van de Black Belt opleiding is dat je met een probleem aan de slag gaat wat in jouw werk of op jouw afdeling speelt. Je past de theorie toe op dat probleem. Je leert steeds beter wat de essentie is van continu verbeteren. Uiteindelijk gaat het bij veranderen in mijn ogen om inzicht krijgen in en het aan de slag gaan met gedrag. In de Green Belt opleiding oefen je veel met het in kaart brengen van een probleem en maak je daarnaast kennis met de gedragskant van verandering. Bij de Black Belt opleiding diep je het probleem en het gedrag verder uit, zodat er daadwerkelijk een aanpak komt en er een verandering teweeg gebracht wordt.

Wat heeft het volgen van een Black Belt opleiding je gebracht?

Ik ben heel intuïtief, maar voelde me daardoor soms ook een beetje een ongeleid projectiel. Door de opleiding en de samenwerking met LCG heb ik meer bewustwording ontwikkeld. In een groep ben je zelf ook een van de instrumenten. Ik kan nu beter aanvoelen wanneer het genoeg is om te observeren of wanneer ik juist iets ter sprake moet brengen omdat dat de groep ten goede komt.

Word Lean professional

Black Belt training

De Lean Black Belt Compleet is een volledig traject dat je opleidt tot zelfstandig Lean professional. Je begint met een uitgebreid overzicht van de meest gebruikte instrumenten en technieken van Lean en leert deze ook toe te passen (Lean Green Belt). Daarna leren we je door middel van theorie en coaching hoe je een organisatie kunt leiden/begeleiden naar continue verbetering. Oftewel: je volgt eerst het Green Belt traject en om echt de verdieping in te gaan, doe je de Black Belt.

Wat is je belangrijkste inzicht?

Als je geen aandacht hebt voor het gedrag van mensen, dan kun je nog zoveel mooie theorie hebben, maar dan blijft een verandering uiteindelijk niet bestaan.

Als je geen aandacht hebt voor het gedrag van mensen, dan kun je nog zoveel mooie theorie hebben, maar dan blijft een verandering uiteindelijk niet bestaan.

Lonneke van Vugt, oud deelnemer Black Belt opleiding

Wanneer heeft een Black Belt opleiding geen toegevoegde waarde?

Wanneer je vanuit je rol niet of nauwelijks bezig bent met het begeleiden van verandering is het volgen van een Black Belt opleiding een kostbare investering. Zowel in geld als in tijd. Een Green Belt opleiding is dan zeker wel een aanrader om de basis van Lean te leren kennen en daarmee in het klein aan de slag te gaan. Daarnaast zou ik het anderen aanraden om na je Green Belt opleiding eerst praktijkervaring (half jaar/jaar) te doen, voordat je aan je Black Belt opleiding begint, zodat de basis je eigen is en je daar weer een volgende stap bovenop kunt maken. 

Zou je anderen deze opleiding aanraden?

Zeker. Wat in mijn ogen onderscheidend is, is dat de Black Belt opleiding van LCG zich bovengemiddeld richt op de gedragscomponent die bij verandering komt kijken. Ik vond dat zelf heel fijn. De theorie vormt de basis om met het gedachtengoed te werken, maar het bewust bezig zijn met gedrag maakt echt het verschil.

Tot slot…

Ik was al erg enthousiast over continu verbeteren, maar door de coaching en het toepassen in mijn werk, ben ik gaan zien dat Lean echt iets oplevert. Een Black Belt opleiding leert je een andere manier van denken en handelen. Niet alleen tijdens mijn werk, maar ook thuis vertraag ik regelmatig om mijn volgende stap te bepalen. Het resultaat? Vernieuwende en verrassende inzichten, waarvan ik nooit had gedacht dat ze in me zaten.


Over de trainers

Ik bekijk de situaties graag goed voordat ik ingrijp. Ik probeer het hele team mee te nemen om één stap vooruit te zetten in plaats van iemand 500 stappen vooruit te krijgen. Samenwerken met een glimlach en volhouden tot we de finishboog zijn gepasseerd.

profiel Roderik Met

Dat wat ik doe heeft waardevolle impact en ik maak het interessant door inzet van mijn creativiteit.

profiel Stefan Zielhuis