Terug naar alle inspiratie

Sturen op resultaten om doelen te halen? Logisch om te doen

Sturen op resultaten om doelen te halen? Logisch om te doen

“Je voelt tijdens de training wat er gebeurt.” We vragen Monique Durenkamp, adviseur continu verbeteren bij Lefier naar haar bevindingen van de Obeya Foundation training. “In de training is veel ruimte om daadwerkelijk te zien en te voelen wat er in een Obeya gebeurt en moet gebeuren. Dat heeft mij enorm geholpen. Dat vond ik heel sterk.”

Continu verbeteren

Lefier is een grote woningcorporatie in Noord-Nederland en Monique werkt in het verbeterteam. “Eén van onze taken is het continu verbeteren in het DNA te brengen. Ik heb een bedrijfseconomische achtergrond en ben Black Belt LSS opgeleid. Ik geef onder andere trainingen op het gebied van Lean en zet stappen om het Lean werken in de werkwijze van de organisatie te verankeren.

“Ons verbeterteam bestaat nu anderhalf jaar. In die tijd hebben we de helft van onze medewerkers, dat zijn er zo’n 200, zelf opgeleid tot Yellow Belt. Dat betekent dat een groot deel van de organisatie inzicht heeft en zich bewust is van verspillingen en procesverbetering. LCG heeft 11 Green Belts opgeleid en we zijn nu de stap aan het zetten naar Lean leiderschap en starten met Obeya als werkwijze van integraal sturen op resultaten om onze doelen te behalen en te leren.”

Er helemaal voor gaan

“Ik ken Obeya als onderdeel van de continu verbetercultuur. Ik heb bij verschillende organisaties gekeken die deze werkwijze geïntegreerd hebben. Het is sturen op je resultaten om je doelen te halen. Dat heeft natuurlijk ook veel te maken met blijven verbeteren. Ik vind het zelf een hele mooie methode en daarom wilde ik, en wil ik nog steeds, daar meer over weten. Als je kiest om Obeya te gaan toepassen, adviseer ik om daar dedicated een collega op te zetten. Die keuze moet de organisatie maken.”

Leiderschap in een Obeya

Leiders creëren de randvoorwaarden die nodig zijn om Obeya onderdeel te maken van de cultuur. De vraag is: Hoe doe je dat?

Ook hier geldt: klein beginnen en kiespijn

“LCG heeft bij ons Green Belt trainingen verzorgd en dat is goed bevallen. Bij LCG zag ik ook de Obeya trainingen voorbijkomen. Samen met 2 collega’s heb ik de Obeya Foundation gedaan. Het is fijn én leuk om dat samen te doen. Je kunt dan sparren met elkaar en ideeën uitwisselen hoe we dit het beste kunnen doen bij onze eigen organisatie.”

“De Obeya basisprincipes zijn heel helder. Je kunt gewoon beginnen. De basis hoeft nog helemaal niet perfect te zijn. Je begint klein en gaat ontdekken wat er beter kan. Je weet al waar je straks wat kan uitbouwen of waar je het nog scherper weg kan zetten. Bij LCG noemen ze dat ‘eerst draaien, dan verfraaien’.”

We hebben geoefend met rollen en hebben in de training de discussie gevoerd ‘Wat is nou echt belangrijk?’. Dat heeft enorm geholpen, dat vond ik heel sterk.

Monique Durenkamp, oud-deelnemer Obeya Foundation training

“Na de training weet je precies wat er nodig is om ‘m te bouwen en in te richten. Het is niet zomaar het ophangen van een grafiekje, er gebeurt veel meer omheen. En wat me heel erg is bijgebleven, er gaat altijd ‘kiespijn’ aan vooraf. We kunnen niet op alles gaan sturen, maar alleen dat wat écht belangrijk is. Dat is duidelijk de kracht van een Obeya. Dat je dus echt met elkaar richt op de essentie.”

“In de training is er genoeg ruimte om het daadwerkelijk te zien en te ervaren. We hebben geoefend met rollen en hebben in de training de discussie gevoerd ‘Wat is nou echt belangrijk?’. Dat heeft enorm geholpen, dat vond ik heel sterk. Je voelt wat er gebeurt. Dat gevoel ervaar je niet als je dit gepresenteerd krijgt op een powerpoint sheet. Door de discussie daadwerkelijk te voeren, ervaar je wat het betekent en wat wel en niet werkt.”

Van training naar praktijk

“Toevallig hebben we net akkoord gekregen van de directie om aan de slag te gaan. We gaan de komende weken de Obeya voor de hele organisatie inrichten. Reden om het organisatiebreed te doen is dat we integraal gaan sturen. Dat is een mooie stap, dat je samen naar de resultaten kijkt en dat je nog beter en sneller de doelen kunt halen.”

“Omdat we klein beginnen, pakken we eerst de zaken aan waar de grootste uitdaging ligt. En vanuit daar gaan we in overleg kijken wat het volgende onderwerp wordt wat we erbij gaan pakken. Dat doen we met het management en de directie, zij bepalen samen de prioriteiten.”

Leer de basis van Obeya

Obeya Foundation training

Wil jij zelf leren hoe Obeya jou en jouw collega’s kan helpen met het realiseren van organisatiedoelen? Doe dan de Obeya Foundation training.

“Ik heb er vertrouwen in, én zin om het gewoon te gaan proberen. Ik sta zelf heel erg achter de methode en vind het heel logisch dat we dit gaan doen. Het is mooi dat de organisatie de ambitie heeft om het écht te gaan doen. We beginnen al snel en gaan het dan opbouwen en uitbouwen. We gaan starten met een fysieke Obeya, die noemen we LefierFocus. We staan daar straks met de directie en management voor het bord. Of het een wand wordt of verplaatsbare panelen moeten we nog bedenken. Lefier heeft 4 werkgebieden met aparte gebouwen we willen dat de ‘muur’ voor iedereen in de organisatie te zien is, hiervoor gaan we nog een oplossing bedenken.”

Vertrouwen in Obeya

“Mij heeft het heel erg geholpen dat ik Obeya bij verschillende bedrijven heb gezien. Ook bij LCG. Zien is geloven. Met mijn bedrijfseconomische achtergrond en ervaring met begrotingen en strategieplannen, zie ik dat een integrale aanpak en focus op wat belangrijk is, de kans op succes vele malen hoger maakt. En dat je dat ook belangrijk maakt. Iedereen is vaak zo druk bezig met van alles, je verliest dan soms uit het oog daar waar het echt om gaat. Een Obeya helpt hierbij. Je kunt er niet omheen.”

Ik sta zelf heel erg achter de methode en vind het heel logisch dat we dit gaan doen.

Monique Durenkamp, oud-deelnemer Obeya Foundation training

“Als je binnen de organisatie begint over een ‘Obeyaroom’, dan word je raar aangekeken. Het is voor veel mensen een vreemd woord en niet meteen duidelijk wat het is. Wij noemen het daarom ‘LefierFocus’. Dat spreekt al iets meer tot de verbeelding. Daarmee maak je het meteen ook eigen.”

Wat raad je anderen aan?

“Als je met Obeya aan de slag gaat, is het handig als je ervaring hebt met continu verbeteren. Voor de organisatie is het belangrijk om iemand aan te wijzen die het gaat doen en de mogelijkheid krijgt daarop te focussen. Het is het opstarten, opbouwen en begeleiden. Het is belangrijk dat er vanuit directie support is, dat zij intrinsiek gemotiveerd zijn.”

“De training heeft ons heel erg geholpen en wij gaan het direct in de praktijk brengen. Het wordt heel leuk gegeven. De trainers zijn enthousiast en de vormen heel afwisselend. Het is niet alleen leerzaam, maar ook heel leuk. De ontwikkeling van onze eigen Obeya loopt bijna synchroon met de vervolgtraining, de Obeya Practitioner, dus daar start ik binnenkort mee. Wat ik daar leer kan ik direct toepassen.”

Meer weten over Obeya in het algemeen of de trainingen?

Obeya kan de organisatie enorm helpen om de doelen te halen. Het is een hele kunst om die doelen goed te communiceren, overzicht te houden op de voortgang én op tijd bij te sturen bij problemen. Obeya, een methodiek uit de Lean filosofie, helpt organisaties om dit proces van prestatiemanagement soepel te laten verlopen.

Bekijk ook:

Of neem contact op met Ashley Wade, [email protected]. Zij is expert op dit gebied.


Over de trainers

Mijn persoonlijke missie in het leven is mijzelf iedere dag hard maken voor een wereld waarin iedereen in vrijheid en gelijkwaardigheid kan samenleven. De sleutel hiervoor? Bewust kiezen voor je persoonlijke ontwikkeling, zodat je jezelf en de ander echt gaat begrijpen. En het durven aangaan van ongemak en jezelf hierin kwetsbaar durven opstellen.

profiel Ashley Wade

Ik ben nieuwsgierig en leergierig, en geloof sterk in begrijpen voor ingrijpen. Door zonder oordeel vragen te stellen én observaties terug te geven, vergroot ik mijn eigen inzicht en dat van de ander, om dit vervolgens om te zetten in effectieve interventies.

profiel Marjolein Jungman