Terug naar alle inspiratie

Hoe maak je memorabele momenten op het werk?

Hoe maak je memorabele momenten op het werk?

“Geloof mij nu maar, na de coronacrisis gaan we gewoon weer naar kantoor, en wordt alles weer zoals vroeger.” We hebben dit zo vaak gehoord de afgelopen jaren, maar niets bleek minder waar.

Uit cijfers blijkt dat we ongeveer twee keer zo veel telewerken als voor de coronacrisis. De verwachting is dat dit zelfs nog gaat stijgen. En de cijfers tonen aan dat we graag meer van thuis uit willen werken. Oftewel, hybride werken is een blijvertje geworden.

Waarom we dan toch naar kantoor gaan? Voor het sociale contact, voor de feedback en de informele babbels. Hoe zorg je er dan voor dat in die korte tijd met elkaar op kantoor de momenten van verbinding er écht toe doen? Hoe haal je alles uit deze momenten? Maar misschien nog wel belangrijker: waarom is verbinding zo belangrijk?

Waarom memorabele momenten maken op het werk?

We weten het allemaal al, maar het is goed om het weer even te beseffen: mensen zijn sociale wezens. Sociale wezens die volgens vooraanstaande gedragswetenschappers Deci & Ryan drie persoonlijke basisbehoeftes hebben. Eén van die behoeftes is verbinding (naast autonomie en competentie).

Voelen we ons verbonden, dan zijn we gemotiveerd, gelukkig en productief op werk. Ervaren we dat niet, dan heeft dat uiteindelijk een negatieve impact op ons werkgeluk. Het is dus des te belangrijker om in een tijd waarin we kiezen voor meer thuiswerken en dus meer afstand, bewust méér aandacht besteden aan het creëren van momenten van verbinding. Het gaat namelijk niet (meer) vanzelf.

Hoe doe je dat?

Twee belangrijke tips die je meteen kan toepassen.

Het allerbelangrijkste: Doe.Iets.Anders.

Laat het script los. De definitie van waanzin is volgens sommigen: steeds hetzelfde doen en elk keer een ander resultaat verwachten. Wil je een moment memorabel maken, dan sta je voor de uitdaging iets nieuws te verzinnen. Dat kan al zo klein zijn door je meeting eens buiten te doen. Of een check-in te beginnen met een totaal irrelevante vraag: wanneer heb je voor het laatst echt hard gelachen? Dat levert sowieso enorm verbindende momenten op!

Tip 2: Spreek je waardering (vaker) uit

Onderzoek wijst uit dat managers denken dat ze dat bij 80% van medewerkers genoeg doen. Vraag je het aan de medewerkers? Blijkt het eerder rond de 20% te liggen. En dat terwijl aandacht en waardering één van de krachtigste tools zijn voor een memorabel moment. De zin ‘Ik ben blij dat jij in mijn team zit’ mag dus ook in het echte leven gebruikt worden.

Hulp nodig?

De zus van LCG, Bruismakers. is gespecialiseerd in het creëren van dit soort verbindende momenten. Dat kunnen kleine momenten zijn, maar ook grote momenten zoals kwartaalmeetings naar een hoger niveau tillen of belangrijke momenten binnen verandertrajecten de juiste aandacht schenken. Wil je weten wat zij allemaal doen om ‘gewone’ momenten te veranderen in ‘onvergetelijke’ momenten ? Bezoek hun website. Of nog memorabeler? Bel ze!


Wie zijn de bruismakers?

Herinneringenmaker John van Belkum. “Als je mensen positief verrast, dan gebeurt er iets. Dat onthouden mensen. Positief verrassen. Dan gaat het bruisen. Dat kan heel groot zijn, maar een kleine verrassing is vaak al bijzonder en doeltreffend.”

[email protected]

Herinneringenmaker Berend Pekelharing. “Spelen. Dat is ons middel om zaken voor elkaar te krijgen. Serieuze zaken op een speelse manier in beweging brengen. Ik vind het geweldig om mijn creativiteit te gebruiken om speelse werkvormen te bedenken.”

[email protected]