Terug naar alle inspiratie

Hoe breng je een besluit tot leven?

Hoe breng je een besluit tot leven?

Een nieuwe koers, Lean of Agile transformatie, nieuwe branding, een fusie. Allemaal besluiten of veranderingen met veel impact voor de organisatie. Hoe breng je deze serieuze aangelegenheden tot leven in je organisatie zodat er draagvlak ontstaat en iedereen met voorwaartse energie meegaat doen. Dat doe je met bruis, bruis met een serieuze ondertoon.

We spreken Berend Pekelharing, Bruismaker van beroep. Hij legt uit hoe je dit voor elkaar krijgt en hoe je hier zelf mee aan de slag kunt gaan. Bruismakers is een creatief bureau dat workshops en events vol inhoud ontwikkelt en organiseert. Verpakt in een vorm om nooit te vergeten zodat je de inhoud ook echt voelt. Wanneer een organisatie een groot besluit neemt of verandertraject ingaat zorgt Bruis(makers) voor de verbinding.

Hoe breng je een besluit tot leven?

Om een besluit succesvol te laten landen, zijn er 2 dingen belangrijk. Mensen moeten het gevoel hebben:

  1. Wat gaaf dat ik hieraan mag bijdragen en ik voel dat dit belangrijk is. Zingeving daadwerkelijk laten voelen.
  2. Ik voel me gewaardeerd, ik voel me gezien, wat de impact van het besluit ook op mij heeft.

Deze twee uitgangspunten vormen de basis voor elke verandering. Wil je mensen meekrijgen? Dan moeten je acties hieraan voldoen.

Hoe pak je dat aan? 5 ingrediënten

Je begint bij de boodschap. Soms weet een organisatie al heel concreet wat deze wil overbrengen, maar soms moet daar nog aan gesleuteld worden. De boodschap moet voor iedereen duidelijk zijn en de vorm moet daarbij passen. Als het gaat om de vorm zijn er volgens Bruismakers 5 basis ingrediënten die het succes vergroten:

  1. Fysieke aanwezigheid
  2. Verhaal wordt tastbaar door tastbare onderdelen
  3. Een besluit drop je niet op 1 moment, maak er een reis van
  4. Geef deelnemers een actieve rol
  5. Stap niet in de valkuil van redelijkheid

Fysieke aanwezigheid

Het liefst begin je met de hele organisatie fysiek bij elkaar. Dat is het uitgangspunt van Bruismakers. Dat is soms een uitdaging, maar is wel wat werkt. Als je verbinding wilt voelen en je vindt het als organisatie een belangrijk moment, dan moet je ervoor zorgen dat iedereen er fysiek bij kan zijn. Een mail of een video is te karig wanneer je het onvergetelijk wilt maken en mensen daadwerkelijk mee wilt nemen. Om het te voelen moet je bij elkaar komen.

Verhaal wordt tastbaar door tastbare onderdelen

Door het visueel te maken wordt het tastbaar en komt het de beleving ten goede. Dat kan zijn dat er decorstukken op het podium worden gezet en dat een manager deze decorstukken daadwerkelijk verplaatst of ter plekke aanpast om een nieuwe situatie te schetsen. Of door een symbolisch stuk van de oude situatie ritueel te verbranden. Dit komt de beleving ten goede. Platte film is goed en kan werken, maar het werkt beter wanneer je dingen echt kunt voelen.

Een ander voorbeeld is wanneer je een directeur in een setting zet waarbij het verhaal veel natuurlijker en informeler verteld kan worden, zoals in een kappersstoel of liggend op een bankje. Het is bijna theatraal maar dat mag ook!

Een besluit drop je niet op 1 moment, maak er een reis van

Een nieuwe strategie is niet van de een op de andere dag werkend. Het is vaak ook niet 1 evenement die daarvoor gaat zorgen. Het is een reis die je maakt. Dat kost tijd en je moet je organisatie er op meerdere momenten aan herinneren wat het besluit of de verandering betekent voor diegene. Dat kan je doen door bijvoorbeeld laagdrempelige en speelse challenges in te zetten, fysiek of online. Maar ook door een momentenkalender in te richten zodat scherp blijft welke momenten er echt toe doen. En er dan ook vol voor te gaan (zie ingrediënt 5).

Geef deelnemers een actieve rol

Medewerkers moeten het gevoel hebben dat ze meedoen en bijdragen aan de verandering. Zonder dat gevoel van zingeving is er geen draagvlak. Wanneer je een vorm kiest, hou je wel rekening met de hoeveelheid weerstand. Het heeft geen zin om een hele vrolijke show te houden wanneer er veel weerstand is.

Wat goed werkt, is een spel spelen wat ervoor zorgt dat deelnemers actief aan de slag gaan met de inhoud. Je lost puzzels op die letterlijk gaan over de nieuwe strategie of verandering. Je bent met elkaar op een leuke manier bezig met de inhoud. Bruismakers maakt deze op maat. Ondersteund met QR-codes en video’s van bekende personen uit of rond de organisatie bijvoorbeeld.

Er moet ruimte zijn voor een gesprek met de vraag: ‘Wat betekent deze verandering voor jou?’ De vorm die je daarbij kiest kan zo’n gesprek maken of breken.

Wat bijna altijd terugkomt is de dialoog. De vraag die wordt gesteld: ‘Wat betekent deze verandering voor jou?’. Ze moeten voelen dat ze alles mogen zeggen.

De podcast is een mooi voorbeeld van een vorm waar deelnemers een actieve rol hebben. Er is veel aandacht voor de inhoud en er vindt ter plekke een dialoog plaats. Deelnemers maken de show helemaal zelf. Een team maakt de jingle, een ander team gaat aan de slag met de inhoud, er wordt een eindlied gemaakt, een team is zelf de crew en er zijn groepen bezig om het inhoudelijk voor te bereiden als ze aan tafel komen. Binnen een uur wordt er een show voorbereid en ga je live. Dat is soms echt even spannend, maar geeft altijd een enorme kick als het is gelukt. Dát gevoel alleen al doet iets met mensen, en geeft het gevoel onderdeel van de nieuwe richting te zijn.

Stap niet in de valkuil van redelijkheid

De doodsteek voor het introduceren van belangrijke momenten is wanneer je trapt in de val van de redelijkheid. ‘Het is wel goed zo toch?’ Dat is funest voor de beleving. In de workshop memorabele events vertelt Bruismakers je waarom het belangrijk is niet in deze val te trappen. En wat er gebeurt wanneer je wel echt een beleving creëert, er een memorabel moment van maakt.

De doodsteek voor het introduceren van belangrijke momenten is wanneer je trapt in de val van de redelijkheid.

Bruismakers maakte hier zelf een postcast over. John van Belkum, Berend Pekelharing en Paul Hendriks gaan met elkaar in gesprek over het gevaar van redelijkheid. Het effect is precies wat je niet wilt.

Elk detail draagt bij aan de beleving. Dat is de kracht van Bruismakers, geen half werk en overal wordt aan gedacht. Vanaf de uitnodiging tot en met dat de medewerkers de deur uitlopen bij de laatste activiteit. De boodschap komt in elk detail terug.

Hoe kun je als organisatie hier zelf mee aan de slag?

Stel, je wilt zelf aan de slag met het creëren van draagvlak voor een verandering binnen jullie organisatie. Je wilt dat mensen zin hebben in je besluit en de energie opwekken dat ze dit gaan fixen met elkaar terwijl de weerstand de ruimte krijgt.

Hoe kun je zelf aan de slag met deze ingrediënten om een besluit tot leven te brengen? Dat kun je leren. Hoe? Van Bruismakers zelf. Zij organiseren een gratis workshop ‘maak een memorabel event’ op vrijdag 8 maart in Utrecht.

Workshop memorabele event

Zelf aan de slag met het tot leven brengen van besluiten? Doe de gratis workshop memorabele events van Bruismakers.

meer informatie en gratis aanmelden

Bruismakers

Bruismakers is onderdeel van LCG, het ecosysteem voor organisatieverandering. Bruismakers gelooft dat betekenis, verbinding en plezier de sleutelwoorden zijn van de toekomst. Deze club creatievelingen richt zich volledig op het verbinden van mensen, werkplezier vergroten en serieuze zaken op een creatieve manier in beweging brengen. De vorm voorop, maar altijd met een inhoudelijke laag.


Chef beleving. Mooiste bruiswoord vind ik spelen. Dat is ons middel om zaken voor elkaar te krijgen. Serieuze zaken op een speelse manier in beweging brengen. Ik vind het geweldig om mijn creativiteit te gebruiken om speelse werkvormen te bedenken. Werkvormen die aanzetten om te inspireren, verbinden, te waarderen of te voelen.

[email protected]