De Lean trainingen omvatten een gestructureerd programma dat deelnemers leert hoe je verspilling binnen de processen leert herkennen en te reduceren, wat niet alleen de klanttevredenheid verhoogt, maar ook significante kostenbesparingen oplevert.

Waarom een Lean training?

Lean is een uitgangspunt om duurzaam succesvol te zijn

Om als organisatie wendbaar te zijn en klaar voor de toekomst. Lean trainingen helpen een cultuur te bewerkstelligen die jou en de organisatie in staat stellen om succesvol te zijn met verandering en meer klantwaarde te creëren.

Lean training maakt jou een Lean expert

Via Lean trainingen ben je in staat om als Lean professional de waardestroom binnen je organisatie te optimaliseren, de kwaliteit en efficiëntie te verhogen, de doorlooptijd te verkorten, en een cultuur van continue verbetering te creëren. Ook leer jij hoe je in al deze processen leiding geeft.

Lean trainingen maakt dat je anderen enthousiasmeert

Je inspireert anderen in de organisatie om dagelijks beter te presteren. Omdat je meer bekwaam wordt in het toepassen van de Lean principes zal je anderen enthousiasmeren om actief deel te nemen aan verbeteringen.

Voor wie zijn Lean trainingen bedoeld?

Een Lean training is bedoeld voor professionals die zich willen specialiseren in continu verbeteren via de Lean filosofie. Dit kunnen zijn

 • Managers en leidinggevenden: Zij die verantwoordelijk zijn voor het sturen van teams en het optimaliseren van werkprocessen.
 • Procesengineers en operationele managers: Professionals die dagelijks werken met het stroomlijnen van productie- of dienstenprocessen.
 • Kwaliteitsmanagers: Individuen die zich richten op het verbeteren van de kwaliteit en consistentie van producten of diensten.
 • Projectmanagers: Zij die projecten leiden en op zoek zijn naar methoden om efficiëntie en effectiviteit te verhogen.
 • Teamleiders en supervisors: Personen die teams begeleiden en streven naar verbeterde teamprestaties.
 • HR-medewerkers: Die betrokken zijn bij veranderingsmanagement en het bevorderen van een cultuur van continue verbetering.
 • Iedere professional die interesse heeft in verbetermethodieken en efficiënter werken: Dit kan variëren van technische professionals tot administratief personeel.

When you focus on costs, quality decreases. When you focus on quality, costs decrease.

Taiichi Ohno, grondlegger Lean

Verschil tussen Lean en Lean Six Sigma

Lean en Six Sigma worden veel door elkaar gebruikt. Niet gek, want ze hebben veel gemeen met elkaar. Maar ze betekenen niet hetzelfde.

Het hoofdverschil tussen Lean en Lean Six Sigma ligt in de toevoeging van de Six Sigma principes aan Lean. Waar Lean zich concentreert op snelheid en het elimineren van verspilling, focust Lean Six Sigma zich op het bereiken van een bijna foutloze productie door het verminderen van variabiliteit in processen. Lean Six Sigma is dus een meer omvattende aanpak die de tools en technieken van beide methodologieën combineert om zowel efficiëntie als kwaliteit binnen bedrijfsprocessen te verbeteren.

Leer meer over de overeenkomsten en verschillen tussen Lean en Six Sigma.

Hoe ziet een Lean training traject er uit?

Bij LCG bieden we 6 overkoepelende Lean trajecten aan, elk van een ander niveau (=Belt) en periode duur.

Wat je precies leert in een Lean training hangt af van de specifieke Belt-kleur.

Wat is een Lean Belt?


Een ‘Lean Belt’ verwijst naar een Lean certificering binnen de Lean methodologie, die aangeeft dat iemand training en ervaring heeft in het toepassen van Lean principes en technieken. Deze certificeringen zijn vaak opgedeeld in verschillende niveaus of ‘Belts’, elk met hun eigen vereisten en verantwoordelijkheden. De 5 meest voorkomende Belts in Lean zijn:

 • White Belt
  Focust op de basiskennis van Lean principes. Het doel is om begrip te krijgen van de basisconcepten en terminologie binnen Lean.
 • Yellow Belt
  Je krijgt dieper begrip van de specifieke Lean technieken en hun toepassingen. Het doel is om actief mee te dragen aan Lean projecten, vaak in ondersteunende of teamlid rollen.
 • Green Belt
  Dit zijn uitgebreidere training in Lean tools en projectmanagement. Je leidt kleine tot middelgrote Lean projecten en ondersteunt Black Belts in complexe projecten.
 • Black Belt
  Geavanceerde training in Lean, projectmanagement en leiderschapsvaardigheden. Je leidt grote en complexe Lean trajecten, traint Green Belts en faciliteert grote veranderprocessen binnen organisaties.
 • Master Black Belt
  Je focust op de strategische implementatie van Lean. Je bent mentor voor Black Belts en geeft leiding aan continu verbeterprogramma’s. Je overziet de Lean strategie op organisatieniveau.

In de trainingen van LCG koppelen we theorie écht aan de praktijk. Zo werken we met praktijkopdrachten en leren we reflecteren op je eigen situatie. Omdat we altijd met 2 trainers zijn, is er genoeg ruimte en aandacht om de lesstof te vertalen naar jouw persoonlijke doelen.

LCG meest gevolgde Lean opleidingen

Nog niet zeker welke lean training je wilt volgen? Vind het overzicht lean trainingen

Volg een Lean training

Wil jij zelf leren hoe Lean jou en jouw collega’s kan helpen met het realiseren van verbeterprocessen?