Terug naar alle inspiratie

Wat herinner jij je nog uit je schooltijd?

Wat herinner jij je nog uit je schooltijd?

Op 24 januari 2024 waren we met LCG aanwezig op het precongres van Proeverijen. De start van de effectieve L&D-beurs werd voorafgegaan door een keynote van Nick Shackleton-Jones. Nick heeft 30 jaar ervaring in het vormgeven van toekomstige leerbenaderingen. Dit doet hij voor publieke en private organisaties. Hij is winnaar van verschillende prijzen voor strategie, innovatie en leerinhoud, waaronder de Learning & Performance Institute’s Award for Services to the Learning Industry in 2017. Nick is ook de auteur van onder andere ‘How People Learn’ (Kogan Page, mei 2019).

Emotie & reactie

“Wat herinner jij je nog uit je schooltijd?”. Dit was eerste vraag tijdens de keynote. Alle antwoorden waren gerelateerd aan emoties: vrienden, spelen, één specifieke les of leerkracht. Naast emotie is hetgeen je herinnert ook reactie-gerelateerd. Wat ik mij zonder notities nog herinner van zijn keynote zijn de actie- én reactiemomenten: 

  • Hij liet ons rechtstaan aan het begin met de vraag om tussen je handen je hoeveelheid slaap te tonen. Hij neemt een selfie met ons op de achtergrond: “Thank you for the standing ovation at the end of my keynote.”
  • Hij gooide met marshmallows 
  • Aan het einde werd gevraagd om een portret te tekenen van je buur

Conclusie: emotie & reactie helpen om herinnerd te worden. Maar dat alleen is niet voldoende om ook iets te leren.

Sarah zelf in actie bij de Proeverijen.

Verschil educatie en leren

Gedurende zijn keynote benadrukte Nick regelmatig het verschil tussen educatie en leren. Leren is effectief iets anders gaan doen. Leren is iets effectief kunnen, zoals leren vuur maken, op je handen leren staan. Iets leren kan je enkel en alleen als er een uitdaging is. Zonder uitdaging leer je niets. “Wanneer werd jij voor de laatste keer uitgedaagd?”

Educatie is een overkoepelende term. Leren is een fundamenteel proces van educatie.

Om het verschil te duiden maakte hij hier een bruggetje met het overal aanwezige AI. Waar gaat AI ons uitdagen? AI kan wel een rol spelen in educatie, maar niet op leren.

Veranderen is niet het doel, verbeteren wel

Continu verbeteren

Wat is continu verbeteren? Continu verbeteren wordt ook wel ‘Kaizen’ genoemd en is de Japanse samenstelling van Kai, wat verandering betekent en Zen: voor het goede. Ofwel: veranderen om te verbeteren.

Reflectie op onze eigen trainingen

Uiteraard maak je tijdens zo’n keynote de reflectie naar je eigen trainingen. Zijn onze eigen trainingen voldoende ‘reaction-based’, dagen wij onze deelnemers voldoende uit?

  • Allereerst proberen wij het stukje educatie deels uit onze live-training te houden door het gebruik van ons digitaal leerplatform, de Connector. Onze deelnemers gaan op voorhand door de learning bites die meer toegelicht én geoefend worden tijdens de live-trainingen.
  • Tijdens onze trainingen spelen we verschillende spellen én simulaties om hetgeen in de learning-bites wordt toegelicht te gaan doen
  • Onze deelnemers krijgen tijdens de training opdrachten, maar worden vooral tussen de trainingsdagen door uitgedaagd om hetgeen we toegelicht hebben, direct te gaan toepassen én daarmee gaan we de volgende trainingsdag verder.

Het lijkt alsof wij het volgens de principes van Nick Schackleton nog zo slecht niet doen. Kan het nóg beter?
Natuurlijk, continu verbeteren. En dat doen we ook met onze trainingen.

Benieuwd naar onze trainingen?


Over de auteurs

Met mijn nieuwsgierigheid en enthousiasme neem ik de medewerkers samen mee op sleeptouw.

profiel Sarah Vanderlinden