Terug naar alle inspiratie

“Alles wat je in de loop der jaren hebt gelezen, geleerd én ervaren, komt binnen.”

“Alles wat je in de loop der jaren hebt gelezen, geleerd én ervaren, komt binnen.”

Pieter Willems van Brabantia was erbij. Afgelopen november trok hij samen met andere enthousiastelingen door Japan om tot de bron van Lean te komen. Onder leiding van onze man in Japan, Tim Wolput waren het zeven intensieve dagen met inspirerende ontmoetingen en onvergetelijke ervaringen. Wij vroegen Pieter wat hem het meest is bijgebleven en waarom je als Lean expert deze reis ook zou moeten doen, of juist niet.

Pieter is manager verbeteren & kwaliteit bij Brabantia en heeft ondertussen al een mooie Lean-groei gemaakt. Hij haalde in 2011 zijn Master Black Belt. De reis naar Japan was in veel opzichten een bevestiging van de dingen die hij tot nu toe gelezen, gehoord, ervaren en geleerd had. Zoals hij het zelf zegt: “Het geloof in Lean heeft haar bewijzen gekregen tijdens de reis.” Maar dat je op het gebied van Lean nooit klaar bent, laten ook de ervaringen van Pieter zien. Hij vertelt in dit verhaal wat hem het meest is bijgebleven en wat het in zijn werk voor verandering teweeg heeft gebracht.

Dagstarts over de mensen, niet over het werk

“In de dagstart is er meer ruimte voor het persoonlijke stuk. Er wordt gevraagd en bewuster bij stil gestaan hoe het met iedereen gaat bijvoorbeeld. In 1op1 gesprekken herken ik dat wel, maar nu geef ik hier ook aandacht aan in de dagstart in groep. Dat is nieuw voor mij.”

Het geloof in Lean heeft haar bewijzen gekregen tijdens de reis.

De inspiratie komt uit het meemaken van een dagstart van een Japans boekhoudkantoor. “Het ging hier alléén maar over hoe het met iedereen ging. Elke dag doen zij dat dertig minuten. Het gaat dan niet over het werk, maar wel over de mensen. Hoe ze de voorbije 24 uur hebben ervaren, hoe ze dankbaarheid hebben gevoeld, en welk talent ze bij een ander zien.” Door deze persoonlijke aandacht voelen mensen zich gehoord, zitten beter in hun vel en daardoor wordt het werk beter.

“Bij elk bedrijfsbezoek in Japan voel en zie je wat er allemaal afgesproken is. Het is bijvoorbeeld heel normaal dat medewerkers een MT-lid aanspreken als deze de afspraken niet volgt. Hier zit absoluut nog groeimarge bij mezelf en in mijn omgeving. Als ik en mijn collega’s er de tijd en ruimte niet voor maken, wat willen we dan dat de anderen doen? Er zit meer daadkracht in voorbeeldgedrag dan in toelichting.”

Er zit meer daadkracht in voorbeeldgedrag dan in toelichting.

Waarom zou je als Lean expert met de Japan Study Tour meegaan?

“Uit de literatuur vormde ik een beeld over flow, niet alleen in de fysieke context, maar ook over de energieke flow bij de mens. De Japan reis is een bevestiging en aanvulling van wat ik daarin gelezen heb.”

Uit het gesprek met Pieter komen de volgende redenen waarom iedereen die Lean omarmt naar de bron van deze filosofie zou moeten:

  • It makes sense. Alles wat je in de loop der jaren hebt gelezen, geleerd én ervaren, komt ‘binnen’. Je voelt het en begrijpt het nog veel beter.
  • Als je in een korte tijd veel wil leren en in een bad ondergedompeld wil worden waar je in verbinding gaat met jezelf én wat je ziet.
  • Inspirerend hoe Japan georganiseerd is zonder verspilling, dat is hoe ze samenleven. Ze zijn routine, ze richten zich zo in dat ze kunnen vertrouwen op die routine.
  • De kracht van de groep. Ook door andermans interesses en vragen leer je veel.
  • De interessante gesprekken met Tim, hij leeft in deze Lean-wereld.
  • Je kan nu met meer autoriteit over je Lean kennis en kunde vertellen.

Ervaar Lean bij de bron

Lean Japan Study Tour

Tijdens deze studiereis maak je kennis met Lean bij de bron. Door bezoeken aan organisaties, interviews met Japanse managers en verdieping in de Japanse cultuur leer je wat ultieme klantbeleving is en wat streven naar perfectie betekent.

De dienstbaarheid van Japan

Tot slot nog een leuke anekdote. “In een vreemd land geraak je de weg al eens kwijt of weet je niet waar je naar toe moet. Het viel me na een paar keer op dat iedere keer als ik de weg vroeg, die persoon ook juist daar moest zijn. Hij of zij ging helemaal mee tot de bestemming. De eerste keer kon het misschien nog toeval zijn, maar na drie keren begon het toch wel op te vallen. Het voelde als een zeer mooie vorm van gedienstigheid. Ze willen niet dat jij verloren loopt. Dus ze helpen je tot aan de bestemming.”

Staat deze studiereis ook op jouw bucketlist?

In 2024 gaan we weer onder leiding van Tim. Kijk hier voor meer informatie.

Meer inspiratie uit Japan


Over de auteurs

Met mijn nieuwsgierigheid en enthousiasme neem ik de medewerkers samen mee op sleeptouw.

profiel Sarah Vanderlinden