In dit artikel lees je:
Wat is Hoshin Kanri?
Hoshin Kanri is een managementmethode om de strategische doelen van een organisatie te koppelen aan het dagelijks werk van iedere medewerker. Hoshin betekent ‘kompasnaald’ in het Japans. Kanri staat voor ‘regie’ of ‘management’. Oftewel ‘koers managen’. Hoshin Kanri werd eind jaren ’50 ontwikkeld door professor Yoji Akao in Japan. Zijn idee was om de collectieve denkkracht van alle medewerkers te benutten om de organisatie te laten excelleren. Organisaties die Hoshin Kanri gebruiken, verwijzen vaak naar het ‘Ware Noorden’. Dat is de richting waar elke medewerker met zijn of haar werk (of project) aan bijdraagt.
Het doel van Hoshin Kanri
Het doel van Hoshin Kanri is om alle werkzaamheden de juiste kant op te richten, zodat de organisatie haar strategische doelen behaalt. In sommige organisaties wordt Hoshin Kanri ook wel ‘Policy Deployment’ of ‘Strategy deployment’ genoemd. Hoewel de termen nauw met elkaar verbonden zijn, betekenen ze niet hetzelfde. Policy Deployment verwijst naar het gehele proces rondom bedrijfsstrategie, terwijl met Hoshin Kanri doorgaans de techniek van de matrix bedoeld wordt.
De Hoshin Kanri matrix
De Hoshin Kanri matrix, ook wel X-matrix genoemd vanwege de grote ‘X’ in het midden van het template, is een visueel overzicht op één pagina. Het bestaat uit de:
- Doorbraakdoelen – (zuid)
- Jaardoelen – (west)
- Verbeterprojecten – (noord)
- Prestatie-indicatoren – (oost)
Op de hoeken van de matrix wordt de samenhang tussen doelen, verbeterprojecten en prestatie-indicatoren (KPI’s) visueel weergegeven met behulp van zwarte stippen. De Hoshin Kanri matrix maakt het resultaat van het Policy Deployment proces visueel en zorgt voor goede documentatie. Dat maakt het een handig communicatiemiddel.
Hoe pas je De Hoshin Kanri matrix toe?
De Hoshin Kanri Matrix is een Lean techniek dat onderdeel is van het Policy Deployment proces. Dit proces bestaat uit 8 stappen die ervoor zorgt dat een hele organisatie strategisch op één lijn zit en elke medewerker zich betrokken voelt. De stappen zijn:
- Stel missie en visie vast
- Bepaal doorbraakdoelen
- Definieer jaardoelen
- Bepaal verbeterprojecten
- Definieer prestatie-indicatoren (KPI’s)
- Voer verbeterprojecten uit
- Evalueer kortcyclisch
- Voer een jaarlijkse reviewronde uit
In het artikel over Policy Deployment wordt elke stap verder toegelicht.
Expert worden in Hoshin Kanri?
Haal dan je Lean Black Belt certificaat. Daarmee maak je de verdiepingsslag op jouw Lean Green Belt en leer je de Hoshin Kanri matrix inzetten voor jouw organisatie.
Hoshin Kanri matrix: een voorbeeld
In onderstaande X-matrix template is een voorbeeld uitgewerkt. Het gaat om een persoon, Anja, die het Ware Noorden ‘een vitaal leven’ nastreeft. Daarvoor heeft zij twee doorbraakdoelen vastgesteld:
- Een hele triatlon gefinisht in <11 uur
- Veganistisch avondeten 7 dagen per week
Om te zorgen voor een kickstart op deze doorbraakdoelen heeft Anja drie ambitieuze jaardoelen opgesteld. Wil Anja deze jaardoelen behalen, zal ze een aantal verbeterprojecten moeten doen. Om de prestaties en voortgang hiervan te monitoren, heeft Anja enkele KPI’s gedefinieerd. Ze realiseert zich dat ze voor elk verbeterproject een eigenaar heeft aan te wijzen. In dit voorbeeld is ze dat natuurlijk zelf. Belangrijk is dat er slecht één eigenaar verantwoordelijk is voor een verbeterproject. Dat betekent niet dat deze persoon het project in z’n eentje heeft te doen, maar zorgt voor duidelijkheid in communicatie en verantwoordelijkheid.
Bovenstaand voorbeeld van Anja is natuurlijk een versimpelde weergave van de realiteit in organisaties. Vaak zijn er meerdere doorbraakdoelen, vertaald in meerdere jaardoelen en verbeterprojecten. Door met de Hoshin Kanri Matrix te werken, raakt iedere medewerker zich bewust van de gezamenlijke doelen van de organisatie en hoe het dagelijks werk daar aan bijdraagt.
Download de Hoshin Kanri template
Oefen zelf met de Hoshin Kanri matrix. Met dit gratis template kun je direct aan de slag. Download hier het LCG excel Hoshin Kanri matrix template.
Meer weten?
- Kom te weten hoe je een Lean transformatie succesvol kan organiseren
- Duik de diepte in met de ontstaansgeschiedenis van Lean.
- Leer alle kneepjes van de waardestroomanalyse.
- In de Lean Green Belt training leer je de waardestroomanalyse in de praktijk toe te passen.
- Ontdek hoe je visie om zet in actie.