Terug naar alle inspiratie

Autonomie laten bij medewerkers is voor veel leiders een stap te ver

Autonomie laten bij medewerkers is voor veel leiders een stap te ver

Vanuit het werk van Dan Pink weten we dat de drie drijfveren van kenniswerkers  autonomie, meesterschap en zingeving zijn. Maar zomaar alle autonomie over laten aan medewerkers is voor veel leiders een stap te ver.

Autonomie, meesterschap en zingeving

Wij gingen in gesprek met leiders en experts over deze thema’s. Terugblikkend zien we dat vertrouwencoachen en ondersteunen het meest worden genoemd als de kern van goed leiderschap. Medewerkers verwachten steeds meer vrijheid, vertrouwen en hulp als deze nodig is. Het is voor leiders een uitdaging om het juiste niveau van delegeren toe te passen: wanneer werkt welke stijl het beste? Veel leidinggevenden hebben hier nog geen methode voor. Delegation Poker wordt gezien als een nuttig handvat om te reflecteren op het eigen handelen en verwachtingen naar elkaar uit te spreken.

De Q&A aan het einde van het gesprek geeft een interessant beeld over het toepassen van Dan Pink’s gedachtegoed in de praktijk. Hieronder bespreken we de belangrijkste vragen zoals ze aan bod kwamen met een samengevat antwoord en een link naar het uitgebreide antwoord op YouTube.

De besproken vragen

  • Hoe ga je met Agile leiderschap om ten tijde van Corona of andere moeilijke situaties?
  • Hoe ga je ermee om wanneer de oude garde het niet ziet zitten wanneer je als jonge knaap de leiding neemt. Met andere woorden, hoe beperk ik als leider de negatieve invloed van generatieverschillen in een team?
  • Moet je leiderschap als big bang organiseren of is het beter om het in kleine stapjes te organiseren?
  • Wat is het verschil tussen hoe Agile in Nederland wordt opgepakt ten opzichte van België?
  • Ik zit met processen die vrijheid beperken in het geven van autonomie. Voorbeeld van zo’n proces: Omwille van eisen van klanten leggen we deadlines vast die het organiseren van werk kunnen beperken. Hoe kan ik hiermee omgaan?


1. Autonomie

Hoe ga je met Agile leiderschap om ten tijde van Corona of moeilijke situaties?

Hoor hoe Martijn, medeoprichter LCG, vertelt dat hij juist niet op de zeepkist gaat staan in tijden van crisis:

Juist in een tijd van minder controle door externe omstandigheden loont het om geïnvesteerd te hebben in een autonome groep werknemers. 

Hoe ga je ermee om als de oude garde het niet ziet zitten wanneer je als jonge knaap de leiding neemt.

Met andere woorden, hoe beperk ik als leider de negatieve invloed van generatieverschillen in een team?

Hoor hoe Martijn zijn eigen spanning die hij voelde bespreekbaar maakte en Wilbert de boel op scherp zette:

Het bespreekbaar maken van de verschillen kan de sleutel zijn tot de samenwerking. De autonome positie die je inneemt, is nodig om de gelijkwaardigheid te creëren die nodig is voor een effectieve samenwerking.

Op zoek naar een Agile Coach?

Onze Agile coaches helpen je bij jouw Agile transformatie.

Agile coaches

2. Meesterschap

Moet je Agile leiderschap als big bang organiseren of beter om het in kleine stapjes te organiseren?

Hoor hoe Wilbert bij Hewlett-Packard een inspirerende luilak had als manager:

Meesterschap vergaar je niet in één dag. Dat komt door stap voor stap bewust te leren. Goede leidinggevenden zijn daarbij een belangrijke factor. Ook hier geldt: als je hierin investeert, pluk je op lange termijn de vruchten ervan.

Met deze vraag‘Wat heb je van mij nodig zodat je dit probleem nu zelf kan oplossen en me daar in het vervolg niet meer bij nodig hebt?’ vergroot je het meesterschap bij jouw team.

Wat is het verschil tussen hoe Agile in Nederland wordt opgepakt ten opzichte van België?

Hoor hoe onze Belgische collega Elke het verschil ervaart tussen Nederland en België op het gebied van Agile:

Er is geen verschil in aanpak, alleen is Nederland iets verder met Agile. Met name als het gaat om verdere verspreiding van het gedachtegoed in andere sectoren dan IT.

3. Zingeving

“Ik zit met processen die vrijheid beperken in het geven van autonomie.”

Voorbeeld van zo’n proces: Omwille van eisen van klanten leggen we deadlines vast die het organiseren van werk kunnen beperken.

Hoe kan ik hiermee omgaan?

Ondanks dat het lijkt alsof de vraagsteller hier denkt met autonomie te worstelen horen we hier ook duidelijk zingeving naar boven komen. Waar doen we het eigenlijk voor? Doen we het omdat het nu eenmaal is afgesproken?

Door de zingeving van het écht helpen van klanten te prioriteren creëer je ruimte om de processen en afspraken daarop aan te passen.

Meer weten?

Lees meer over hoe jij een Agile transformatie kan bewerkstelligen of ontdek alles over de Agile methodiek.


Over de auteur

Ik ben een betrokken consultant die organisaties begeleid in hun veranderingsproces naar meer wendbaarheid op een enthousiaste en energieke manier. Het beste kom ik tot mijn recht als iemand die een spiegel voorhoudt.

profiel Martine Oegema