Terug naar alle inspiratie

4 tips voor het ontwikkelen van Lean leiders in jouw organisatie

4 tips voor het ontwikkelen van Lean leiders in jouw organisatie

We willen een cultuur creëren waarin alle medewerkers zich oprecht betrokken voelen bij het halen van doelen, maar hoe doe je dat? We willen onze resultaten verbeteren, maar krijgen de medewerkers niet mee. We kunnen onvoldoende inspelen op de veranderende klantvraag. Onze medewerkers zijn niet wendbaar en flexibel genoeg. Kunnen jullie onze teams helpen om deze problemen op te lossen?

Dit soort vragen krijgen wij wekelijks van potentiële opdrachtgevers. Er zijn vaak al veel verandertrajecten uitgevoerd, maar zonder het gewenste resultaat. Toch zien we ook organisaties die het wél lukt. Zij hebben één ding met elkaar gemeen: zij zetten leiderschapsontwikkeling effectief in. Hoe? Wij geven 4 tips waar je vandaag nog mee aan de slag kan.

Tip 1: kies een integrale aanpak

De meeste organisaties realiseren zich terdege hoe belangrijk het is dat de organisatie goede leiders ontwikkelt en investeren hier een hoop in. Deze trajecten leveren mooie inzichten en gesprekken op. Maar terugkijkend op die trajecten leverden ze weinig concreets op.

Organisaties die er wel in slagen hun leiders significant te ontwikkelen, kozen voor een integrale aanpak. Hierbij werkt men in het leiderschapsprogramma gezamenlijk aan bestaande vraagstukken uit de eigen organisatie. Dit levert concrete resultaten op. En al lerend organisatiedoelen halen, motiveert enorm.

Lean Leiderschap

Hoe creëer ik een verbetercultuur in mijn organisatie?

Met de Lean Leiderschap training krijg je handvatten om jouw organisatie klantgerichter, efficiënter én plezieriger te laten functioneren. Je ontwikkelt de vaardigheden van een Lean Leider waardoor je als leidinggevende succesvoller wordt in het bereiken van de doelen van jouw organisatie en tegelijkertijd meer aandacht kunt besteden aan die zaken die er echt toe doen.

Tip 2: ga zelf op de foto

Arend Ardon illustreert het volgende in zijn boek ‘Doorbreek de Cirkel’: “Directies/leidinggevenden maken een foto van hun organisatie, maar zetten zichzelf vervolgens niet op de foto.” Vraag jezelf als directie of management daarom eens af: ‘wat doen wij om deze situatie in stand te houden?’

Een voorbeeld. De leidinggevenden van een zorgorganisatie realiseerden zich dat de verandering bij henzelf moest beginnen en dat voorbeeldgedrag naar de medewerkers cruciaal was. Ze volgden een Lean leiderschapstraining en trainden vervolgens zelf hun teams in plaats van dit uit te besteden aan anderen. Deze leidinggevenden vonden dit erg spannend – ze voelden zich nog geen experts en waren bang om fouten maken – en benoemden dit dan ook aan hun teams. “Ik ga ongetwijfeld fouten maken, maar dat is niet erg. Dat is juist de cultuur die we met elkaar willen creëren. Dat is spannend ook voor mij, maar ook leuk.” Door deze kwetsbaarheid ontstond er al snel enthousiasme in de teams en werd er openlijk geleerd.

Tip 3: neem de tijd

Het liefst willen we de cultuur voor het einde van het jaar veranderd hebben, liefst met een panklare oplossing. Maar die bestaat niet, transformatie is ploeteren. Vastlopen, reflecteren en weer verder gaan. Dat voelt oncomfortabel, waardoor veel organisaties bij de eerste tegenslag weer een nieuwe methodiek kiezen die hopelijk wel zorgt voor een instant cultuurverandering.

Op zoek naar een Lean consultant?

Onze consultants en interim managers helpen je bij jouw Lean transformatie.

Lean consultants

Toch sluit werken aan de lange termijn een effect op de korte termijn niet uit. Erken naar de organisatie dat een flinke verandering tijd kost, misschien wel 15 jaar. Neem die tijd en committeer je er voor 100% aan, ook als het tegenzit. Het gevolg: er wordt effectiever met tegenslagen omgegaan. Medewerkers realiseren zich dat dit niet ‘overwaait’ en dat niet meedoen geen zin heeft. Met als bijvangst een concreet effect op de korte termijn, want het geeft energie om op dagbasis aan concrete verbeteringen te werken.

Tip 4: focus op verbeteren van de samenwerking

Het implementeren van de harde kant van Lean is relatief gemakkelijk. Al snel hangen er brown papers aan de muur, staan er overal dagstartborden en lopen er verbeterprojecten. Maar écht Lean werken vraagt om samenwerking in en tussen teams.

Besteed daarom veel aandacht aan deze samenwerking en de rol van de leidinggevende daarin. Organisaties die succesvolle transformaties uitvoerden, leerden hun leidinggevenden hoe ze interactiepatronen konden herkennen. Hoe ze in het hier-en-nu zonder oordeel konden reflecteren op gebeurtenissen. En welke interventies ze vervolgens konden inzetten om een team verder te helpen.

Meer weten?

Experimenteer eens met deze tips! Meer weten over bedrijfscultuur? Lees meer over hoe je je bedrijfscultuur kan koesteren in groeiende organisaties. Wil je jezelf (en je collega’s) ontwikkelen op het gebied van leiderschap? Kom dan naar onze Lean Black Belt training. Of lees hier meer over Lean transformaties en hoe je dit tot een succes maakt!


Over de auteurs

Ik ben verbindend en graag werkzaam in een omgeving waarin van alles verandert. Daarbinnen breng ik rust, ritme en duidelijkheid.

profiel Marleen van Beekhoff

Vanuit begrijpen ga ik, als organisatiekundige, naar ingrijpen. Dit betekent dat ik goed wil én moet snappen hoe het komt dat de situatie is zoals deze is. Hierin kijk ik naar het hele systeem, naar het probleem en naar de personen die hier onderdeel van zijn.

profiel Merel Schut